Monet asiakkaistamme ovat kysyneet, kuinka 7/2017 lähtien on saatu hyvällä pohjalla oleva optimointiyritys sopuhinnoilla ja laadukkailla ohjelmilla pystyyn.
Tässäpä melko pitkä, mutta kattava kertomus. Kiteytettynä jos ei jaksa lukea, kovalla työllä.
Jos heräsi kysymyksiä, saa esittää sähköpostiin
antti@ar-tuning.net

MOOTTORIOPTIMOINTIURAN TARINA ALKAA KESÄLOMASTA HEINÄKUUSSA 2017.
eBaystä oli hankittuna halpa kiinalainen optimointilaite, jolla ajattelin päivittää omaan BMW E60 530D -04 218/500 varustettuna suoralla putkistolla ohjelman. Kokemusta itsellä ei ohjelmien tekemisestä ollut, joten kyselin tarjouksia ensin Suomalaisilta yrityksiltä onnistuuko teettää ohjelma lukemani vakio-ohjelman pohjalle räätälöitynä suoralle putkistolle.
Ei natsannut millään yrityksellä. Auto paikanpäälle ja hintalappu parhaimmillaan 600eur+, sis DPF ja EGR ohjelmalliset poistot.

Aikani selasin internettiä ja törmäsin maksulliseen mutta erittäin suureen keskustelupalstaan / sivustoon, missä alan ammattilaiset keskustelivat moottoriohjelmien tekemisestä ja muusta autoaiheisista asioista.

Kyselin usealta eri taholta joiden reputation (arvostus) foorumilla oli korkea, että kuka on foorumin paras moottorikarttojen tekijä, ja voisi teettää Bemariini ohjelman. Aina tuli ilmi saman herran käyttäjätunnus. Ja myös hänen reputation-pisteet olivat todella korkeat.

Otin ko. herraan yhteyttä ja hän lupautui tekemään ohjelman bemariini kertomieni muutoksien perusteella (suora putkisto). Jo testiajolla auto imi penkkiin kuin reikäpää ja dynoaika oli sopivasti varattuna parin päivän sisään. Tulos hämmästytti myös itseni sekä penkittäjän, 218/500 > 289/684, pelkällä putkiston tyhjennyksellä. Eli +71hp +184nm. Vääntöä oli jo dynon alimman mittauskierrosluvun kohdalla (2000rpm) 660nm.

Tästä innostuneena kysyin herralta, voiko hän tehdä myös työkavereilleni ohjelmia. Niitä kesälomalla ja sen jälkeen laitettiin, ja jokainen hämmästyi kuinka uskomattoman hyvää laatua ohjelmat olivat ja kuinka ammattitaidolla ohjelmat räätälöitiin autoihin.

Siitäpä hankittiin sitten kunnon aidot lisensoidut optimointilaitteet. Laitteisto oli kallis, mutta sain sovittua hyvän sopimuksen ohjelmien ja palveluiden hinnoista. Laitteita on hommattu myös useita lisää ajan kuluessa.

Alkuun moni epäili uuden yrityksen alhaisia hintoja ja eivät täten uskaltaneet tuoda autoaan heti uuden ja nuoren yrityksen optimoitavaksi. Pikkuhiljaa kuitenkin sana kiiri ja rohkeat uskalsivat tuoda autonsa optimoitavaksi. Tyytyväisiä asiakkaita alkoi tulla aina vain lisää ja lisää, ja nyt ollaan tilanteessa että tilauskanta on välistä niin suurta että on jopa kahden viikon jonot, ja vastaamattomia (ajanpuutteen ja kiireen vuoksi) olevia optimointipyyntöjä 20-40kpl.

Myös menojen ja ohjelmien laadun suhteen hintoja alkuajoista on kohtuudella korotettu, mutta pääprioriteettimme on silti kilpailla ylihinnoiteltujen ”bulkki”ohjelmatalojen kanssa tarjoamalla laatua jopa puolet halvemmalla. Mielestäni aina autojen optimointipalveluissa on ollut niin reilusti ilmaa, että joku tolkku tähän on saatava.

Alkuun tehtiin pelkkää OBD-ohjelmointia, yksikköjen aukaisuja ei juurikaan tehty. Ebaystä ostin kuitenkin kasan varaosayksiköitä, joihin testailin yksiköiden aukaisuja ja vaikeitakin yksiköitä pöydällä onnistunein lopputuloksin. Myös näitä (yksikönaukaisuoptimointeja) on elokuuhun 2018 mennessä kertynyt jo lähemmäs 30kpl.
On tehty lauantaisin myös niin vaativia projekteja, että aikaa per auto on kulunut 4-8h.
Esim. MB 319CDI Bluetec Sprinter -16 ja MB 350CDI W212, sekä VAG Siemens PCR2.1 yksikön unlockaus, jne paljon muita.

Hyvän optimointilaitteistomme ansiosta kuitenkin (esim. VAG-group vm.2018 asti, ja BMW vm.2018 asti) ym. suurin osa autoista menee suoraan OBD-väylän kautta.

Olimme myös ensimmäisiä Suomessa, jotka huomasivat xHp Flashtoolsin kehitystyön ja heidän tarjoamat vaihteisto-optimoinnit BMW:n automaattilaatikoihin. Täten olimmekin ensimmäisiin lukeutuvia heidän virallisia jälleenmyyjiään Suomessa.

Tässä kiteytettynä tarina, kuinka ollaan nyt tässä pisteessä että reilussa vuodessa optimoituja autoja on ympäri Suomea jo niin monta (puhutaan luultavasti 200-300+, sisältäen pelkät EGR poistot, ym.), ettei pysy edes laskuissa mukana ja ruuhkaa yhdelle miehelle on todella paljon.

Onneksi kuitenkin hommaan on oppinut ja oppii neuvomalla nopeaa lisää, autoalan koulutuksen käynyt ja pätevä kaverini Jimi (Kerola Service Oy) joka välistä tuuraa, kun yrittäjällä itsellään on tarvetta tuuraajalle / lomalle.

Välistä viideltä aamulla herättyään päivätöihin ja yhdeksältä illalla asunnolleni päässeenä tuntuu että joinakin päivinä tuuraaja on tarpeen.

(EDIT. 9.11.2018, Sivutyöstä tuli päätyö – näin pystymme keskittymään työhön mitä rakastamme täysin panoksin)

Moottorioptimointitermistöjen, ohjainyksikköjen brändit (Boschia, Siemensiä, Delphiä, ym, ym.), tuningprotectionit (TPROT), eri moottorikoodit, ohjelmatermit (mg/strk, IAT, EGT, AFR, torque monitoring, asmod) pöytäoptimoinnit, yms. eivät ole puolen vuoden juttu oppia. 7/2017 lähtien ollaan kuitenkin opittu jo paljon, toiset oppivat nopeampaa ja toiset hitaampaa 😉

Joka viikko lähes opitaan edelleen jotain uutta, ja tällähetkellä voin hyvällä omallatunnolla sanoa että tietyt niksit ja asiat tulee jo selkärangasta sekä ulkomuistista.

Kontakteja myös muihin päteviin moottorikarttapalvelujen tekijöihin on luotu, sekä verkostoiduttu Facebookissa suljettuun ja hakemuksen vaativaan Chiptuners Community ryhmään. Pääasiallisesti olemme löytäneet nyt kaksi yksityistä erittäin pätevää koodaria, joihin kokemustemme perusteella luotamme 100% ja kaikki ohjelmamme + palvelumme tilaamme heiltä. Diiliimme heidän kanssa kuuluu myös, että jos asiakas ei ole tyytyväinen ohjelmaan samaan rahaan asia fiksataan, jos vika johtuu ohjelmassa olevasta bittivirheestä. Nämä tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia.

YRITTÄJÄSTÄ ITSESTÄÄN

Tietotekniikkataustaa on 7-vuotiaasta lähtien, jolloin värkkäsin jo ensimmäisiä omia .bat pohjaisia ”pelejä”. Linux-kokemukset alkoivat 13 vuotiaana, jolloin pystössä oli jo oma Debian pohjainen WWW-palvelin MySQL tietokannalla ja PHP5:llä. APT-GET komento on vieläkin ulkomuistissa 🙂
Myös lukuisia WWW-sivuja on tullut tehtyä, esimerkiksi yritykseni nettisivut on täysin omaa työtäni.
Smoothwall toiminut kotona asuessani aina palomuurina / DHCP palvelimena ja kaikki reitittimet /  WLAN purkit on vaihdettu DD-WRT / OpenWRT alustalle.
Ala-asteella ollessani asensin mm. johtavan opettajan pyynnöstä jokaiselle koulun PC:lle virustorjunnan 🙂
Samainen johtava opettaja olisi siirtänyt yrittäjän itsensä myös suoraan ala-asteen kakkosluokalle, mutta vanhempien pyynnöstä lähdettiin suoraan ykkösluokalta liikkeelle.

Elektroniikkatöistä on kokemusta myös piirilevypohjalle rakennetuista stereovahvistimista n. 14 vuotiaana, ja paljon on kolvi kärynnyt myös muuten kaikenlaista elektroniikkaa autohifistä tietokoneiden kasauksiin liittyen.

Koulutuspohjana on YO-tutkinto, tarkoitus oli erikoistua yliopistossa lukion jälkeen tietotekniikkaan, mutta välivuosi päätöissä venähti jonne heti valmistuttuani lukiosta (2011) menin ja sillä pitkällä välivuodella oltiin 11/2018 asti.

Moottorien sielunelämä on myös tuttua pikkupojasta lähtien, mopoja on viritetty, rassattu ja peltoautoilla rällätty koko nuoruusaika. Myös traktorilla maatilan poikana on tullut ajettua pitkät sivut kauniina kesäiltoina rehunteon aikaan muunmuassa.

Yrittäjyys itsessään tulee sukumme geeneistä, isäni, pappani ja pappani isä, ja hänen isä olivat kaikki yrittäjiä. Oli toimitusjohtajaa, pankinjohtajaa, kauppiasta, kunnallisneuvosta, maanviljelijää kaikkea laidasta laitaan. Myös äitini puolelta yrittäjyys on hänen suvussaan maatilan kautta ollut mukana kauan.

Toimipiste sijaitsee samassa pihapiirissä mistä isäni yrittäjäsuku on lähtöisin, ja toistaiseksi siinä myös aiotaan pysytellä.

Ilman kovaa työtä ja motivaatiota uuden oppimiseen ei saa tulosta aikaiseksi.
Parhaamme pyrimme yhden miehen yrityksenä tätä tehdessämme palvelemaan kaikkea viiden tähden arvoisesti, välistä se ottaa lujille jaksamisen kannalta, mutta kuten yllä mainitsin kaiken A ja O on täysi panos siihen mihin tähdätään.

– Antti Rahko / AR-Tuning